27 Ağustos 2008 Çarşamba

JENTER ALETİNİN KULLANILMASI

Jenter aleti bu sene bir süreliğine elime geçti. Kendisine hediye olarak gelen arkadaş kullanamamış. Bu alet oldukça ilginç, kullanım kolaylığı sunan ve kullanılacak larvaların yaşını tam olarak bilebilme özelliği sunan bir alet. Aletin ana arı ızgarası şeklinde bir kapakla kapatılan ve ana arının hapsedildiği bölümünde petek gözü şeklinde balmumuyla kaplanmış olan plastik gözler mevcut. Bu gözlerin tabanınada diğer taraftan çıkarılabilen çanakcıklar oturtulmuş.
Resimde görülen yuvarlak kapak ana arının bu bölüme konabilmesi için dizayn edilmiş. Bu aletin parçalarını tanıttığım takılıp çıkarılmasını gösterdiğim filmde çekmiştim ama bulamıyorum bulursam onuda yayınlayacağım.











Bu aleti kabartılmış bir peteğin ortasına resimde görüldüğü gibi oturttum. Ana arıyı yuvarlak kapak bölümünden içeri saldım. Bu bölümden ana arı çıkamıyor fakat işçi arılar rahatlıkla girip çıkabiliyor.Buraya ana arıyı hapsettikten sonra her gün kontrol ettim yumurta atıldığını görünce anayı serbest bıraktım.. Uzun süre tutulursa her göze bir kaç yumurta atabiliyor. Yumurtalar çatlayıp "c" şeklini aldıklarında aletin diğer tarafından çanaklarçekip çıkardım. Bu çanakların ön tarafı ana arının yumurta attığı gözün tabanıdır. Bu çanaklara ana arı yuksuğu şeklindeki baska bir çanak takılıp sarı renkli çıtaya tutturma aparatıda takılıp besleyici koloniye veriliyor.
























Besleyici kolonide kapanan memeleri çıkmaya 1-2 gün kala buradan alıp ana arı kutularına dağıttım.
















Bu yöntem benim gibi göz problemi yaşayan arıcılar için kullanışlı bir yöntem ama bence burada da ana arı olacak larvayı gene biz seçmiş oluyoruz.

25 Ağustos 2008 Pazartesi

ANA ARI KUTUSU HAZIRLAMA VE ARILANDIRILMASI FİLMİ

2008 yılı baharında en büyük sıkıntıyı hazırladığımız ana arı kutularının arılandırılmasında yaşamıştım. Okuduğum kaynaklar bir kutu yada boş kovana bir, iki veya daha fazla çerçeve arı (ana arı olmamasına dikkat edilerek) silkelenir bir müddet beklenir böylece tarlacılar uçup eski yerlerine giderler, geriye acemi arılar kalır. Bu acemi arılarda her kutuya bir veya iki kepçe arı olacak şekilde kutulara dağıtılır diyordu. Bunu uyguladığımızda gördükki ertesi gün kutularda arı kalmamış. Bu şekilde hazırlayıp kapalı meme verdiğimiz ana arı kutusunuda arılar eski yerlerine dönemesin diye 4-5 km den daha uzak bir yere götürdüğümüzde ise memedeki ananın öldüğünü gördük. Bunu ben 9 adet hazırladığım kutuda yaşadım fakat bazı arkadaşlar ki bunların bazıları arıcılıktan para kazananlardı ve bu bilgilerle bu işe soyunup hüsrana uğradılar. Ben kendime üzülemedim neticede oyuncağını kaybeden çocuk kadar üzülmüştüm. Asıl ben bu arkadaşlar için çok üzüldüm. Sonra Ali Türkle konuşup bu acemi arılara iş vermek lazım olduğunu bu nedenlede kapalı yavrulu çerçeve ile birlikte verirsek bu işin olacağını düşünüp uyguladık. Sonuç çok iyi oldu kutuları arılandırmayı başarmıştık. Bu kutulardaki larvalardan arılar kendileri meme yaptılar ben bunları bazı kutularda kestim ve yerine jenterde ürettiğim ve larva transferi ile oluşturup güçlü bir kolonide beslettiğim memeleri verdim. Birde şunu yaptım bu kutuda oluşturulan memeleri ana arı ızgarası konmuş katlı bir kovanda üç gün beslemeye tabi tutup kutuya geri getirdim böylece kutuda oluşmuş olan ana arı larvasının yetersiz beslenmesini önlemiş oldum. Bu değişik tarz ürettiğim ana arıları bu bahar göreceğim bakalım sonuç nasıl olacak. Ürettiğim ana arıları arılığımın en iyi gelişme gösteren ve en uysal arısı olan koloniden seçtim. Tabi bu analar havada hangi erkeklerle karşılaştı bilmiyorum. En son olarak da karniol cinsi ana arının larvalarından larva transferi yöntemiyle üç adet ana arı daha ürettim bakalım göreceğiz bahara durumlar ne olacak. Bu filmleri çekmek için Ağustos ayında üç adet daha kutuda ana arı üretimi yaptım. Bu işi artık yapabiliyorum tabi kaliteden emin değilim bunun için tecrübe gerekiyor. Bundan sonra ana arı üretirmiyim bilmiyorum ama artık genç analarla çalışmak için, koloni sayımı artırmak için ana arıya ihtiyacım olduğunda ya üreteceğim yada satın alacağım nerdenmi alacağım? artık bu işi biliyorum bu nedenle kaliteli ana arı üreteni bulabilirim. Kandırılma olasılığım az. İşte bu nedenle tüm arıcıların ana arı üretmeyi bilmelerinden yanayım. Aklınızdan neden satın alınacak ana arının kalitesinden şüpheleniyorum
diye bir şey geçebilir. Bu sene gerek Ali Türk ve gereksede Asım Kadıoğlunun önceki senelerde satın almış oldukları ana arıları gördüm bunların kışlama düzeylerini ve gelişme yeteneklerini gördüm. İşte bu ve başka gözlemlerim sonucu bu noktadayım.



Bu oluşturulan ana arı kutuları besin yönünden sık sık kontrol edilmelidir. Bu kutulardaki ana arıların larvaları kapandıktan sonra ancak bu ana arılar başka kovanlara verilebilir. Bu kutularada devamlılığın sağlanması için yeni meme verilmeli veya analı bir kutu ile birleştirme uygulamalıdır.

22 Ağustos 2008 Cuma

LARVA TRANSFERİ FİLMİ

Larva transferi yöntemiyle ana arı üretimi konusunda benim izlediğim filmlerde gözden larvanın alınması pek görünmüyordu bu nedenle aşağıdaki filmi çektim. Her ne kadar çok net görünmese de bence fena olmadı hatta görünür olsun diye filmin ikinci bölümünde iri bir larvayıda aldım. Burada gözlerin kaynar suda ısıtılmış maket bıçağı ile tıraşlanması larvanın alınmasını kolaylaştırıyor bunuda yabancı bir sitede izlemiştim. MSN de bir akşam Murat Çakırla konuşurken larva transferi yönteminin sanki en iyi yol olduğu şeklinde bir hava oluştu demişti. Bence de en iyi yöntem değil jenter aletiyle üretmekte en iyi yöntem değil zira bu yöntemlerde larvayı biz seçiyoruz arı değil. Ben daha bu işte çömez biri olmama rağmen larvanın arılara seçtirilmesinden yanayım. Tabi burada da arıları yaşlı larvalardan seçme yapma durumunda bırakmamakta önemli.