27 Mayıs 2013 Pazartesi

Mayıs ayında arıcılar ne yaparmış...ne yapacaklarki...:))))

Bu hafta ilk kontrol, resimde görülen copy13 adlı ana arıma aitdi. Çok güzel  ve düzgün bir şekilde yumurtluyor. Bu sene buna uyguladığım işlemlere çok iyi başlamasak da fena sayılmayız.


Üstten teşvik amaçlı verdiğim donmuş balı kavanoz kapağının etrafına toplanıp yemeleri seyirlikdi.


Bu sene İlhami abim 20 adet enginar fidesi verdi. Bunların 14 tanesi tuttu hatta bir tanesi meyveye bile durdu..:) Sanalda kart bitkilerin meyvelerini yayınlayanlara tencere olsun:))


Geçenlerde bir yerde mayıs ayında arıcılar ne yapmalı diye bir yazı okudum. Aslında yapmaları gereken aşağıdaki resimde görülmekte fazla söze ne gerek...:)


Mayıs ayında yapılacakların  bitmesi ile alet edevat temizliği yaparken aşağıdaki basınçlı su ile yıkama makinesi çok büyük zaman ve emek tasarrufu sağlıyor, tabi suda:)


En ufak bir mum kalıntısı bile bırakmıyor.


Sağılmış çıtaların kolonilere dağıtımı ile ikinci bal akımına kadar bir aydan fazla bir zaman olunca, oyalansınlar diye kek takviyeside, kolonilerin gerilememesi için gerekli uygulamalardandır. Aslında buda arılar ne zaman keklenmeli sorusunun cevabıdır:)) 


Pazar günü en önemli dönemeçlerden birini geçip, çayınızı alıp, bahçenizi seyrederek yorgunluk atmak da bir arıcı için paha biçilmez olsa gerek.


Alttaki çiçekde ustama ve arıcılıkdaki devrelerime hediyem olsun:)))


7 yorum:

yusuf şimşak dedi ki...

SLM ...

Muhteşem Abi.

Bahar balı bazılarına kapak resmi oluyor Anlasilan ::))

Ustaya her yol mübah .Haliyle resimde hile yapması da normal .lakin is hasatta belli olur :)


Hasatin daim, balın bereketli olsun.

SLM ve Muhabbetle...

Unknown dedi ki...

Abi hasatın hayırlı ve bereketli olsun,selamlar.

MİNİK ARICI dedi ki...

Sayın Muhteşem Abim
Ballarınızı şifa niyetine yiyiniz.

Sizden ricam; bahar balını aldığınız koloninizin kuluçkalık ve ballık durumunu biraz anlatabilir misiniz? Ana arı ızgarası kullanıyor musunuz?

Forumda paylaşılmış, ben sizin uygulamanızı öğrenmek istiyorum.
Selam, saygı ve muhabbetle...

SERDAR ÖZHAN dedi ki...

Muhteşem abi güçlü arı ile çalışmak böyle oluyor demekki bahar balını al ikinci seferi bekle,allah breketini artırsın abi,enginar dikildiği ilk senesi kolay kolay meyvesini vermez ama meyvesini veren enginarın fidesi güçlüymüş ki vermiş davetsiz misafir uğramazsa bahçeye seneye gör sen eniginarları inşallah,sağlıcakla kal abi.

MUHTEŞEM TURUNÇ dedi ki...

Yusuf abi "ainesi iştir kişinin, lafa bakılmaz" derler ya bizimki işte öyle :)) ama tabi kapak olmakda lazım bizim tencerelere:))usta hile yapsada resmin gerçek halini nasılsa herkes biliyor:)sağolasın cümlemize hayırlı ve bereketli hasadlar olsun abi.

Mehmet kardeşim teşekkürler.

Sayın hocam baharda ızgara kullanmıyorum. Ballıkdaki yavrusuz sırlı balları hasad ediyorum. Alt kata hiç dokunmuyorum. Tek katta bulunan bölme vs kolonilere ise hiç girmiyorum. Yaklaşık 9 koloniden 45 çıta aldım ve üç tenekeden fazla bal çıktı. Sağlıcakla kalın.

Serdar abi evet güçlü koloni hakikaten bu. Enginara gelince davetsiz misafiri bu sene halletmiştim şu ana kadar yanaşan olmadı bakalım neler göreceğiz sağlıcakla kal.

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi kopi arı bizim için sorun degil.Fotokopi makinasına döndük::))
Resmini yayınladığın enginarın fidesi 2012 yılına ait topu taca atmayalım, gerçekler acıdır, tadından yenmez.....
Bahar balı bizim arıları kullananlara zor degil, eskiden adını duyuyorduk şimdi balları çıtalarda ve tenekelerde görmekteyiz, kapak olacak ortada kimsede kalmadı, silindir gibi geçtik::))
Rutbene süper eklemeyi uygun buldum, sevildiğini unutma.
Seninle guru duyuyorum, süper bir kalfasın.
Sağlıcakla kal.

MUHTEŞEM TURUNÇ dedi ki...

Sevgili ustam ne olur böyle konuşma..:( senki benim için iyi konuşmuşsun acaba başıma gelecekmi var demeye başladım birden:) sağlıcakla kal.